Wat is het?

Equine Assisted Coaching staat voor coachen met inzet van paarden. In de volksmond: paardencoaching genoemd. Een methode die uitgaat van jouw gedrag, de reactie(s) van het paard en de observaties van de coach. Ervaren, reflecteren en experimenteren staan daarbij centraal. 

Waarom paarden? De toegevoegde waarde van paarden bij het coachen van mensen.

In contact met paarden komen allerlei zaken die we in het dagelijks leven ook tegen komen, op een natuurlijke manier aan de orde: creativiteit, non- verbale communicatie, leiderschap, samenwerking, probleemoplossend vermogen, relaties, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Wanneer er een activiteit met een paard gedaan wordt, ontstaan vaak als vanzelf metaforen voor situaties die ook in het dagelijks leven bestaan.

 

Het bewustzijn
Een paard is een expert in het lezen van lichaamstaal en uitermate gevoelig voor het gedag en de innerlijke belevingswereld van de ander (kuddedier). Hierdoor is het perfect in staat zijn omgeving steeds goed in de gaten te houden. Deze grote gevoeligheid voor kuddegenoten én de omgeving, levert het paard het vermogen op om snel te kunnen reageren. De gevoeligheid van het paard en de manier waarop paarden contact kunnen maken met mensen, maakt ze bijzonder geschikt om veranderprocessen te ondersteunen in het hier en nu. 

 

De ander
In een kudde met paarden wordt onduidelijkheid en incongruentie ervaren als onveilig. Heldere communicatie, vertrouwen en duidelijkheid over leiderschap en verdeling van de taken is van levensbelang. Of dat nou een ander paard of een mens is: paarden willen kuddegenoten die a zeggen, voelen en doen.
Op een kuddegenoot die a zegt, b voelt en c doet zal een paard, elk op eigen manier, reageren.
Coachvragen ontstaan wanneer woorden, gevoelens en daden niet overeenstemming zijn. Bij het terugvinden van die congruentie, is het paard de beste feedbackgever.
Wanneer er dan bewustwording ontstaat en een ander gedrag of gevoel optreedt, zal het paard er weer open op reageren. Op deze manier ervaar je wat het eigen gedrag teweeg kan brengen bij de ander.


Emotionele veiligheid
Paarden zijn zeer vergevingsgezinde dieren. Wanneer je iets verandert in het eigen gedrag, zal het paard je altijd opnieuw open en oordeel loos tegemoet treden vanuit het hier en nu. Hierdoor ontstaat een emotioneel veilige omgeving voor zelfonderzoek. 
Ook hebben paarden een hoog knuffelgehalte. Waar in de reguliere zorg geen ruimte voor is vanwege ethische en persoonlijke grenzen, kan en mag een paard aangeraakt worden. Een warm en zacht paardenlijf werkt vaak stress verminderend.

 

In de natuur
Coaching sessie met paarden is altijd in de natuurlijke omgeving van het paard. Het buiten zijn werkt vaak ontspannend. En met paarden erbij stimuleert dat om out of de box te denken, uit je comfortzone te treden en dingen op een nieuwe, frissen manier te gaan bekijken.

Waarbij en voor wie is deze manier van coachen geschikt?

Paardencoaching is een manier van 'Life coaching' en is geschikt voor iedereen die wil leren over zichzelf, de ander en de wereld om je heen.

Bij een coaching sessie  kun je kijken naar  vraagstukken rond werk/privé balans, algehele persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, relaties etc.

Vragen waar jij mee kan zitten zijn o.a.:
* Hoe kom ik beter voor mijzelf op?
* Hoe stel ik grenzen?
* Ik wil minder stress in mijn leven, maar hoe doe ik dat?
* Verwerking van verlies.
* In relatie tot anderen ben ik benieuwd hoe ik over kom.
* Op mijn werk loop ik steeds tegen dezelfde dingen aan,       hoe komt dat? 

Wat voor type leider ben ik?

 

Een coachsessie

Met Gabry…& paarden, Coaching levert maatwerk. Er is eerst een intakegesprek waarbij we kijken naar wat je vragen zijn

en we nemen ook wat afspraken door.

Tijdens de intake bepalen we samen wat we gaan doen:
* Wat is de aanleiding?
* Wat is je doel?
* Hoeveel tijd we denken nodig te hebben.
* Zijn er catering wensen? (een kopje thee of koffie krijg je sowieso van mij)
*… en wat jij zelf nog belangrijk vindt om te vertellen.

* Verwachte kosten bespreken.

 

Na de intake ga je onder begeleiding van mij met het paard aan de slag. Je doet activiteiten samen met het paard en altijd ernaast, nooit erop. Ik stel daar wat vragen over. Jij hebt de antwoorden in jezelf, misschien eerst nog onbewust en komt zo met eigen oplossingen. Daarmee kun je gaan experimenteren en oefenen met het paard, zodat je ervaart hoe dat dan is voor jou. Door de directe en objectieve feedback van het paard op je handelen, komen je thema’s sneller aan de oppervlakte dan bij welke andere vorm van coaching  ook. En door deze manier van ervaren, kun je nieuwe vaardigheden al eigen maken. Paarden leven in het hier en nu, zijn heel vergevingsgezind en (ver)oordelen nooit. Dat voelt zo positief. En paarden zijn ook nog eens heerlijk warm en zacht. Er is tijdens een sessie geen goed of fout. Het is, wat het is.

Een paard doet meer met je dan jij denkt. Ervaar het maar eens.

 

Teamcoaching met paarden

Teamcoaching is bijzonder geschikt voor het verbeteren van de samenwerking binnen teams. Maar voor (vrienden) groepen is een sessie ook geschikt... en leuk!

Door met paarden te coachen krijg je op een snelle, heldere en leuke manier inzicht in het team of de groep. Het eigen gedrag, gedachten en gevoel zonder dat je daar heel veel moeite voor hoeft te doen, wordt snel duidelijk. Welke dynamiek is er binnen een team of groep en welke rollen/ kwaliteiten zijn er? Je komt op een effectieve manier tot de kern. En doordat je het met het team/ de groep samen doet, leer je van elkaar en ontstaat er begrip en duidelijkheid. Grappige situaties zijn niet uit te sluiten, dus er mag ook gelachen worden! :-)

Samen met Petra Schildmeijer van Paard & Wagen (www.paardenwagencoaching.nl) begeleid ik teams en groepen om de emotionele- en fysieke veiligheid van zowel de mensen als de paarden te kunnen waarborgen. 

 

Waarom teamcoaching doen?

  • Nieuwe inzichten in de onderlinge samenwerking, verhoudingen en communicatie.
  • Bewustwording van andermans kwaliteiten en sterke punten en inzicht in de optimale inzet ervan.
  • Bewustwording van eigen en andermans emoties en hoe hiermee om te gaan.
  • Hogere productiviteit van het gehele team door een betere teamspirit, meer energie en een betere werkethiek.
  • Denken in kansen, een gezamenlijk doel en meer mogelijkheden tot hogere omzet aanpakken.
  • Een plezierige samenwerking.

Met andere woorden, voor medewerkers, team(s) en bedrijf een goede basis voor een betere samenwerking.