De vele gezichten van verlies

Gepubliceerd op 3 augustus 2021 om 10:39

Aan het einde van mijn enquête over ‘Verlies en rouw’ die ik in november vorig jaar gehouden heb, stond de vraag: Zou je nog iets met mij willen delen? Daarop kreeg ik verschillende keren dezelfde reactie wat mij niet heeft verrast: Verlies komt in verschillende vormen.
Ja, dat klopt!
Iedereen, ja echt waar íedereen, ervaart in meer of mindere mate ook andere vormen van verlies, dan sec het overlijden van een dierbare. Want leven is verlies ervaren. Overleven is leren hoe er mee om te gaan.


De vele gezichten van verlies
Nu is het zo dat elk nieuw verlies, raakt aan eerder geleden verliezen. Het raakt aan iets of iemand waarvan je afscheid hebt genomen of hebt moeten nemen. Het verlies en aansluitend gemis kan heel divers zijn. Ik noem hier een aantal andere vormen van verliezen op, in willekeurige volgorde;
Een echtscheiding, het beëindigen van een relatie, een verhuizing, door emigratie (land, familie en cultuur achterlaten), verliezen van gezondheid, moeten leven met een beperking of het leven met iemand met een beperking (autisme, handicap), niet uitkomen van een wens verlangen of droom (kinderwens, baan of reizen), geen contact meer hebben met een familielid, vermissing, dood van een (huis)dier, het niet meer kunnen delen van bijzondere momenten vanwege overlijden.
Deze opsomming zal niet compleet zijn en aanvullingen van jou hebben mijn interesse.
Wat de reden voor het missen ook mag zijn, elke vorm van verlies verdient het om over gerouwd te mogen worden. Ook bij jou.

Wanneer je merkt dat je na een verlies uit balans bent, is dat een hele normale reactie van een gezond persoon. Je kunt verdrietig, boos, vol ongeloof zijn, of je machteloos voelen. Weet dan dat je in rouw bent. Het verdriet zal je niet ‘verwerken’. Want bij verwerken denk je aan iets wat voorbijgaat. Wanneer je iets verliest wat belangrijk voor je was, wat je liefhad, wat betekenis voor je had, zal je het missen. Dat brengt emoties met zich mee. Logisch en menselijk, toch? Het verdriet kan je leren overleven, zodat je ermee kan leven. Je verweeft het verlies in je leven. Dat doe je door daaraan te werken en je proberen ermee te verzoenen. Dus bij alle vormen van verlies, mag gerouwd worden. En dat is dan weer goed voor je gezondheid. Het is namelijk bewezen dat, wanneer je luistert naar je gevoel, daar erkenning en aandacht aan schenk, jij gezonder bent en je beter voelt.

Na de duo-workshop ‘Ontmoet je rouw met liefde’ zeiden een moeder en dochter: “Wij worstelen met het afscheid nemen van een geliefde die er nog is, maar die herinneringen gaat verliezen. We bespraken alle levensfases rondom welkom en afscheid zorgvuldig. We zijn écht een ervaring rijker en kunnen nu beter met de situatie omgaan.”
En, niet onbelangrijk: “Pony Quint liep mee met ons en dat was fijn. Hij bood steun waar mijn moeder en ik dat nodig hadden.”

Wil jij nu ook ontdekken hoe het is om met liefde te werken aan het overleven van jouw verlies? Bij ons kan je in alle rust en veiligheid, samen met de paarden ervaren hoe dat werkt. In de natuur. Voeten in de aarde. Herinneringen die meegaan in het leven, mogen er allemaal zijn. Elk gezicht van verlies mag aangekeken worden. Het is oké.  

 

Met lieve groet,

Gabry 

verlies bestaat in vele vormen.verlies van een dierbare,gezondheid,werk, relatie, na verhuizing, niet uitgekomen (kinder) wens. rouwcoaching. met paarden. Gabry de Veld, ,