Heb ik iets verkeerd gezegd?

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 15:19

Met grote ogen word ik aangekeken in de groep. Er was een gesprek gaande over de aankomende feestdagen. Iedereen is weer blij dat er gasten ontvangen mogen worden, maar de Coronaregels veranderen nog weleens en de rek is er een beetje uit. Er gaat geknuffeld worden met opa, oma, vader en/ of moeder. Althans, dat is de boodschap die ik begrijp uit het gesprek waar ik aan mee deed.

Maar wat nou als je één of beide ouders niet ziet? Of niet meer hebt? Oef…! Dan valt het dus blijkbaar stil…
Ik leef met levend verlies. Want ik zie mijn moeder niet meer. Zij heeft een bipolaire stoornis en is zichzelf daarin verloren. Er zijn veel rare en nare dingen gebeurd toen. Mijn moeder is ziek en kan daar niets aan doen. Zij kan door haar ziekte geen moeder zijn en daarom is het gemis er altijd. Net als de liefde.

Wij allemaal maken verliezen mee in ons leven. Maar praten daarover is iets anders. Dat doen we niet. Of willen we niet. Omdat zij, of wij daar iets van vinden. Gek toch? Want verlies is een doodnormaal iets in ons dagelijks leven. Daar valt nog iets te leren voor ons nuchtere Nederlanders, toch?

Maar, terug naar de feestdagen. Want die komen eraan. Sterker nog, er worden al dagen vastgelegd wie wanneer waar zijn… Leuk, maar misschien ook niet. Wat dat gemis, dat is er. Dat blijft. En gaat niet weg. Ondanks de gezelligheid met het eigen gezin of de eigen vrienden. Zo kunnen Feestdagen ongewild Treurdagen worden. Ik heb wat tips voor je die je helpen om juist díé moeilijke dagen die komen gaan, wat makkelijker te maken. En dat kun je doen, vanuit aandacht en liefde.

Mijn tips:
Weet dat rouwen hard werken is, iets wat veel energie kost. Dus zorg allereerst goed voor jezelf, zodat jouw lichaam voldoende rust en ruimte krijgt om alle emoties te kunnen doorstaan. Zorg voor voldoende (nacht)rust en eet en drink gezond. Drink daarbij voldoende water, want van stress en huilen droog je uit, met vermoeidheid als gevolg. En laat alle emoties er zijn. Druk je emoties niet weg, want ze schieten op een onverwacht moment toch weer naar boven. Zorg daarnaast voor ontspanning en gun jezelf verwenmomentjes.

Er zijn verschillende manieren om te gedenken, te herinneren en het gemis te delen. Ik noem er een paar op die je tijdens de aankomende feestdagen kunt gebruiken:

  • Maak een herdenkingsplek in of bij huis. Zet er een foto, een geliefd voorwerp of een kaars neer. Maak het speciaal en fijn om naar te kijken en bij te zijn. Er zijn tal van sites waar je ideeën kan opdoen om een persoonlijk altaartje te maken.
  • Kies een mooi gedicht uit of schrijf er zelf eentje. Deel je gedicht met andere nabestaanden tijdens het etentje, de borrel of ander samenzijn en vraag hen ook iets te delen over die persoon.
  • Doe iets wat jouw overleden dierbare ook graag deed. Speel met elkaar een gezelschapsspel waar hij of zij zo van genoot. Bak met elkaar die ene taart zoals hij of zij dat altijd deed.

In mijn gratis e-boek Rouw met liefde voor het leven, geef ik je nog veel meer tips om liefdevol te herinneren.
Kitty las ‘m al en stuurde mij het volgende bericht:
“Lieve Gabry, ik heb het e-boek uitgeprint en (opnieuw) gelezen. Je hebt het vol warmte geschreven. Het is duidelijk en handig steeds terug te lezen. Dankjewel.”

Heb jij ook behoefte aan tips? Lees ‘m dan nu alvast. Op mijn site vind je link naar mijn GRATIS e-boek: https://www.metgabry.nl/gratis

Na het lezen ervan kun je plannen gaan maken voor de feestdagen, zodat het minder treurdagen worden.

Ik wens je fijne nieuwe liefdevolle plannen mét herinneringen toe.

 

Met lieve groet,

Gabry de Veld

Rouwcoach met inzet van paarden