Rouwcoaching met paarden? hoe dan?

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 10:55

Ze kwam bij mij met haar verhaal. Jaren geleden was haar partner overleden. Ze zei dat ze dacht daar ‘overheen’ te zijn. Maar nu werd ze onlangs geconfronteerd met een nieuw verlies in haar omgeving. Die pijn hakte erin! 

 

Oud zeer kwam weer naar boven, samen met de realisatie dat de pijn om het eerder geleden verlies van haar partner, ergens was uitgesteld. Ze zei er niet voldoende om gerouwd te hebben, toen…
Dus daar stond ze, bij mij en de paarden. Buiten het hek. Want paarden… die zijn een beetje eng én een beetje groot. En ze had ook eigenlijk niets met paarden... zei ze.

Dit hoor ik vaker zeggen en dat snap ik. Veel mensen hebben geen ervaring met paarden. Daarbij kan hun maat ook nog eens imposant zijn. En om dáár dan meteen mee geconfronteerd te worden bij een toch al gevoelig stuk, is best spannend, toch?
Daarom kijken we samen eerst over het hek naar de paarden. Haal ik er eentje bij om eerst te aaien en contact te maken, vanachter het veilige hek. En eerlijk waar, al mijn klanten lopen (tot nu toe dan) zonder grote angst de stal in. Ook al lopen de paarden daar los, vrij in de kudde om te gaan en staan waar ze willen. Deze dame dus ook. En daar kwam Quint aan, met zijn 80 centimeter hoog, ziet hij er mega schattig uit. Weet dat dit paardje super gevoelig is en onderschat hem niet in zijn grootsheid. Er wordt gedag gezegd en geaaid. Ik blijf in de buurt. Zo is er contact met alle paarden en ze zucht: “Wat een rust hier…”

De activiteit die ik inzet gaat over leven met haar verlies, naast haar herstel en de afleiding in haar dagelijks leven. Met goedkeuring van haar, deel ik een stukje uit de sessie:
Ik vraag haar twee eilanden te maken in de bak met het coachmateriaal; een eiland van verlies en een eiland van herstel. Het materiaal dat ze mag gebruiken bestaat uit o.a.; pionnen, gekleurde kaarten, knuffels, slingers, petjes, touwen, een blikje, krijtbordjes en balken.
Het ‘eiland van verlies’ en het ‘eiland van herstel’ krijgen een plekje in de bak. Nieuwsgierig komt Quint kijken. Hij snuffelt aan wat materiaal en duwt iets om met zijn snuit. Ze lacht en ik zie een traan: “Ja, dat is inderdaad voorbij nu,” zegt ze met een knik.
Ze staat te kijken naar haar eiland van verlies en realiseert zich dat ze ergens is blijven hangen. Op dat moment komt Jade eraan en gaat achter haar staan. Dicht tegen haar aan en duwt haar neus zachtjes in haar nek. Ze zuchten beiden. Jade gaat om haar heen staan. Zoveel emoties komen voorbij. Zoveel gedachtes erachteraan. Ze laat het gebeuren. Kijkt ernaar, voelt. Met pijn, een lach en een traan. Jade blijft al die tijd bij haar.
“Het is goed zo,” zegt ze, “Dankjewel Jade, voor je steun.”

Een paar weken later ontvang ik een mailtje van haar:
Toen ik Gabry hoorde vertellen over rouw coaching met paarden kon ik me daar niet zoveel bij voorstellen. Wel had ik de behoefte om door een stuk uitgestelde rouw heen te werken waar ik nog steeds onverwacht mee werd geconfronteerd. Nadat ik diep werd geraakt door een sterfgeval in mijn omgeving, besloot ik een afspraak met Gabry te maken en de paarden te ontmoeten.
Het werd een heel aangename en verrassende coaching sessie. Onder de liefdevolle begeleiding van Gabry gaf ik zowel mijn verdriet als mijn heling letterlijk een plaats. Eén voor één kwamen de paarden iets spiegelen in mij of mij iets duidelijk maken. De sessie heeft mij mooie inzichten gegeven waardoor ik nu veel beter om kan gaan met een plotselinge confrontatie van mijn verlies.
Wil jij ook op een heel rustige en gevoelsmatige manier door jouw verdriet of rouw heen werken? Dan raad ik jou Gabry van harte aan. En natuurlijk haar geweldige collega’s: de paarden!
Anita

Nog elke dag ben ik dankbaar dat ik een stukje mee mag lopen op het pad van mensen zoals Anita. En ik ben dankbaar voor mijn collega’s, de paarden, die altijd open en eerlijk reageren, op het juiste moment en op de juiste plek.

Wil jij ook weten of het coachen met paarden iets voor jou is? Ik heb 2 workshops voor je, zodat je dat eenvoudig zelf kan ervaren: de workshop ‘Ontmoet je rouw met liefde’ en de workshop ‘Coaching met paarden’. Bij de rouw workshop krijg jij inzicht hoe jij met je emoties rondom afscheid omgaat. Daardoor ervaar je wat werkt voor jou en wat mogelijk niet (meer).
Heb je wél interesse omdat je met je emoties in de knoop zit, maar vind je paarden nog wat spannend? Dan is de workshop Coachen met paarden iets voor jou. We nemen rustig de tijd om kennis te maken met de kudde. Daarna gaan we samen op een zachte manier kijken naar dat wat jij wilt en nodig hebt.

Beide kan je alleen of met z’n tweeën komen doen. Gewoon om te proberen. Loop ik een stukje met je mee, met liefde!

 

Lieve groet,

Gabry de Veld
Rouwcoach met inzet van paarden

 

Link naar de workshops:
https://www.metgabry.nl/aanbod/workshop-ontmoet-je-rouw-met-liefde

https://www.metgabry.nl/aanbod/workshop-coaching-met-paard